lauantai 27. helmikuuta 2016
5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä
-Entsyymit ovat proteiineja
-Aineenvaihdunnassa on kahta erilaista reaktiota: anabolista eli rakentavaa esim. tärkkelyksen muodostaminen ja katabolista hajottavaa esim. soluhengitys
-Entsyymit nopeuttavat solujen kemiallisia reaktioita, mikä on myös solun elinehto. Katalyytit: reaktiota nopeuttavia aineita
-Soluissa tarvitaan tuhansia entsyymejä, sillä jokaisella entsyymillä on oma substraatti, jota se katalysoi
-Jotkin entsyymit ovat toimintakykyisiä vasta, kun niihin on liittynyt erillinen osa eli kofaktori. Niiden tehtävä on muuttaa entsyymin aktiivinen kohta substraatilla sopivaksi.
VRT. B-vitamiini tai laktoosi-intoleranssi häiriönä
Käytännön elämässä esimerkiksi lihan kypsyminen tapahtuu seuraavasti; uunissa korkea lämpötila hajottaa lihan proteiinien väliset sidokset. Proteiinien kolmiulotteinen rakenne aukeaa ja aminohappoketju suoristuu, jolloin proteiini "kuolee" ja on toimintakyvytön. Tätä kutsutaan proteiinin denaturoimiseksi.
Käsite substraatti=substraatti on entsyymiin reagoiva aine
kofaktori= on entsyymin jokin muu kuin proteiinimolekyyli. Esim. metalli-ioni tai orgaaninen molekyyli esimerkiksi jokin vitamiini.
Mitkä asiat voivat vaikuttaa entsyymireaktioon?
Lämpötila. Ihmisellä optimilämpötila entsyymeille on +37 , eli korkea kuume vaikuttaa niiden toimintakyktyyn.
Myös pH arvo vaikuttaa. Liian happamassa ympäristössä mahaan joutuneiden mikrobien entsyymit eivät voi toimia. Silloin ne tuhoutuvat, koska niiden kemialliset reaktiot eivät voi tapahtua ilman entsyymejä.
Tehtävä 1. Miten solu valmistaa entsyymejä? selitä entsyymien rakenne, tehtävät ja toiminta solussa.
Entsyymit valmistuvat solun proteiinisynteesissä (ed. postaus), jossa solun tuman geenit ohjaavat entsyymien valmistusta. Entsyymin rakenne koostuu pääosin proteiiniosasta. Lisäksi entsyymissä voi olla jokin muu molekyyliosa eli kofaktori, kuten esimerkiksi joku metalli-ioni. Entsyymin tehtävänä on nopeuttaa solujen kemiallisia reaktioita ja vapauttaa samalla solun tarvitsemia aineita nopeasti käyttöön. Reaktioita voi olla kahdenlaisia: anabolisia ja katabolisia. Kuva yllä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti