sunnuntai 21. helmikuuta 2016

3. Solu ottaa ja poistaa aineita

Tärkeimpiä asioita:
-Solukalvo toimii solun porttina ja suojana: se huolehtii, että aineet pääsevät solun sisään ja sieltä ulos oikealla tavalla (valikoivasti puoliläpäisevä kalvo)
-Eliöiden tyypillisimmät lipidit eli rasva-aineet ovat fosfolipidit, triglyseridit, steroidit ja karotenoidit. 
-Aineiden passiivinen kuljetus solukalvon läpi: aine kulkeutuu suuremman pitoisuuden puolelta pienemmän pitoisuuden puolelle, ja tapahtumaan ei tarvita energiaa
-Aineiden aktiivinen kuljetus solukalvon läpi: aineiden siirto tapahtuu kuljettajaproteiinien avulla myös pienemmän pitoisuuden puolelta suuremman pitoisuuden puolelle, tarvitaan energiaa

Osmoosi: Liuottimen eli soluissa veden siirtymistä puoliläpäisevän solukalvon läpi. Vesi siirtyy aina laimeammasta väkevämpään liuokseen. Tällöin kahden eri väkevyisen ympäristön väkevyyserot tasoittuvat.
Välttämättä aina kasvin nuutuminen ei johdu veden puutteesta. Jos kasvia esimerkiksi lannoitetaan liikaa, juuren ulkopuolella on väkevämpi liuos kuin solukalvon sisällä. Vesi siirtyy solusta pois laimentamaan väkevää liuosta, nestejännitys katoaa ja kasvisolun sisältö kutistuu, jolloin kasvi näyttää nuutuneelta. Tätä ilmiötä kutsutaan plasmolyysiksi.

Tehtävä 3. mitä tapahtuu punasolulle, kun se laitetaan
a) tislattuun veteen: vettä pääsee punasoluun ja se pullistuu suuremmaksi.
b) 0,9 prosenttiseen natriumkloridiliuokseen: pitoisuus pysyy samana, sillä fysiologisessa suolaliuoksessa pitoisuus on sama kuin solun sisällä. Vettä siirtyy sisään ja ulos saman verran.
c) 3,5 prosenttiseen natriumkloridiliuokseen: Pitoisuus solun ulkopuolella on suurempi kuin sisällä. Vettä siirtyy sisältä ulos, ja solu kutistuu.

 Aktiivinen kuljetus solukalvon läpi


Diffuusio 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti