- Jälkelaiset perivät vanhemmiltaan ominaisuuskia ja piirteitä geenien avulla. Geenien erilaiset yhdistelmät vaikuttavat samanlaisuuteen ja erilaisuuteen ympärillämme. Sivullisessa lisääntymisessä geenit siirtyvät siittiön ja munasolun kromosomien mukana vanhemmilta jälkeläisille, Geenit vaikuttvat jälkeläisen kehittymiseen ainutlaatuiseksi yksilöksi tuoden kuitenkin mukanaan perinnöllisyyksiä.
-Kromosomeissa geenit sijaitsevat omalla kohadallaan kaksoisjuosteessa. Tätä geenin paikkaa kutsutaan lokukseksi
- Genotyyppi eli jälkeläisen perimä saa alkunsa, kun hedelmöityksessä sukusolujen tumat yhtyvät ja saavat vanhemmiltaan suuren joukon geenejä.
-Ominaisuudet ovat geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutusta.
- Alleelipareista vain toinen on sukusolussa
Käsitteitä: Laki-Sääntö jälkelaisen yhdenmukaisuudesta, Risteyttäessä keskenään 2 tietyn geenin suhteen homotsygoottista yksilöä,kaikki f1-polven yksilöt ovat keskenään tämän ominaisuuden suhteen samanlaisia.
Laki- erkanemissääntö Risteyttäessä keskenään 2 tietyn geenin suhteen heterotsygoottista yksilöä, jälkeläisissä ilmenevat molemmat ominaisuudet tietyissä lukusuhteissa.
Laki-sääntö vapaasta yhdistymisestä meioosissa Eri kromosomeissa sijaitsevien geenien alleeleista tulee meioosissa sukusoluihin sattumanvaraisesti kaikkia mahdollisia yhdistelmiä.
Hevosen karvan väri muodostuu mustasta ja punaisesta väriaineesta.Näiden väri aineiden määrää ohjaa yksi alleelipari jonka alleelityypit ovat Vk ja Vp. Jos hevosella on alleeli Vk vain yksinkertaisena,se on voikon värinen (Vk Vp), koska punainen väriaine on vaalentunut kellertäväksi.
Sama alleeli kaksinkertaisena vähentää puolestaan molempien väriaineiden tuotantoa ja hevonen on silloin kerman värinen (VkVk),Hevoselta, joka on väriltään punaruskea rautias (VpVp)
puuttuu tämä väriaineen tuotantoa vähentavä alleeli kokonaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti