-Jo muutamasta alleeliparista voi muodostaa useita erilaisia ominaisuusyhdistelmiä
-homotsygoottinen yksilö synnyttää vain yhdenlaisia jälkeläisiä, heterotsygoottinen puolestaan neljää erilaista
-F2-polven jälkeläisten lukusuhde perustuu siihen, että vastinkromosomit asettuvat meioosissa sattumanvaraisesti : kun yksilö on molempien ominaisuuksien suhteen heterotsygoottinen, kahdessa eri kromosomissa olevista alleelipareista syntyy neljänlaisia sukusoluja
-Ihmisen ihonväri perustuu monen alleeliparin yhteisvaikutukseen: polygeeninen ominaisuus
-Geenit toimivat yhdessä säädellen toinen toisiaan. Geenien toimintaan vaikuttaa usein myös ympäristö, ja esimerkiksi lämpötila ja hormonit voivat aktivoida geenejä.
-Nykyinen evoluutioteoria perustuu monien tieteenalojen tutkimukseen ja on siksi saanut nimekseen synteettinen evoluutioteoria. Sen perustana on populaatio ja sen muutokset
-Populaation geneettinen monimuotoisuus ilmenee yksilöiden erilaisissa rakenteissa, elintoiminnoissa ja käyttäytymisessä
Käsitteitä
Mendelistinen rekombinaatio: Alleelien uudelleenjärjestäytymistä (dihybridiristeytyksessä syntyy F2 polvessa uusia ominaisuusyhdistelmiä)
Tekijäinvaihdunta eli crossing over: kahdentuneet vastinkromosomit asettuvat rinnakkain meioosissa, niiden sisarkromatidit menevät ristikkäin ja syntyy kiasmoja. Silloin vastinkromosomit vaihtavat osia keskenään ja näissä osissa olevat alleelit siirtyvät toiseen vastinkromosomiin. Perimältään tämä merkitsee uusien sukusolujen syntymistä.
Geneettinen rekombinaatio: tämän seurauksena suvullisesti lisääntyvien eliölajien yksilöt ovat perimältään ja fenotyypiltään erilaisia.
Tomaatilla sen väriin ja kasvuun vaikuttavat geenitn lokukset sijaitsevat samassa kromosomissa.Punainen dominoi keltaista, ja pitkäkasvuisuus lyhytkasvuisuutta. Yleensä F1- polven yksilöt tuottaa näiden ominaisuuksien suhteen vain kahdenlaisia sukusoluja. Kuitenkin keltaista ja pitkäkasvuisia yksilöitä voi syntyä, koska meioosissa alleelit voivat vaihtaa paikkaa keskenään.
Tehtävä 1. a) voi syntyä 4 erilaista: AB, ab, Ab, aB
b)AA,aa,Aa, BB,Bb,bb, CC,Cc,cc